dilluns, 20 de maig del 2013

Polinyà l'any 1930.


A l’Arxiu Municipal de Polinyà conservem un plano de Polinyà de l’any 1930. La cosa sembla normal però no ho és tant. L’arxiu fou cremat en 1936 i la documentació anterior va desaparèixer.

 Fa un temps trobaren a una casa un exercici escolar consistent en una copia del plano de Polinyà i el donaren a l’Ajuntament. De moment és el més antic que tenim.


El treball el va fer Sebastian Hernandis el curs 1929-1930 i segellat pel mestre D. José Bosch el dia 27 de març de 1930. Està fet a una escala aproximada 2/1000. L’exactitut del mapa respecte a l’original que devia estar a l’Ajuntament es relativa; al dibuixar el poble utilitza sempre la línia recta i al poble no sempre es exacte. Per exemple el carrer Pizarro (carrer la Muntanya popularment) no va recte de nord a sud. De totes formes resulta molt interessant. Entre alguns detalls els més important es que marca la localització de l’ermita del Crist de la Sang, desapareguda. Estava on hui es troba la Cambra Agrària, encara que un poc al mig de la carretera.
Una altra cosa interessat són els noms dels carrers. Ara us presente la llista dels noms. Destacar que el hui carrer Blasco Ibañez es deia Calle Mayor i l’actual plaça Major es deia Calle Mayor; una duplicitat curiosa. També curiós que hi ha una plaça dedicada al Xúquer (actual País Valencià) i també una calle del Rio (actual carrer del Riu).

He trobat interessant poder comparar com és el poble hui amb el plano de 1930. Al dibuix he pintat de roig el que seria el poble l’any en que Sebastian Hernandis el va dibuixar. De groc he pintat el que seria Polinyà cap a 1970, pocs anys després de la foto que vos vaig presentar en aquest blog fa uns dies, acabades les cases del carrer Trevijano. Falten treballs més exactes del creixement urbà però com a un primera aproximació igual vos resulta interessant. Dels anys 70 fins ara vos resultarà més conegut.


Eduard J. Gay

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada