dissabte, 9 de març del 2013

EL POAOR.



Podríem fer una prova pel poble i preguntar que li ve al cap quan li diuen la paraula POAR. Segur que segons l'edat la resposta podria variar. Simplificant un poc el resultat podria ser: un primer grup grup ens contestaria amb un “el que?”; un altre igual li sona i acaba relacionant-ho amb la zona vora riu on hi ha bancs i uns lloc per torrar; un tercer grup s'acostaria més i parlaria de cert lloc vora riu i de la discoteca Moby Dyc; la gent més major i algun que altre més curiós igual ens explicaria de seguida que era el Poaor. Llevat del primer grup, absolutament ignorant de la cosa tots tindrien raó, encara que uns més que altres.

El primer que caldria dir és que hi ha dos Poaors, els dos vora riu a l'altura del poble: el primer Poaor el situaríem a l'altura del carrer del riu i hui en dia mostra poca cosa, més bé gens, del que era. El segon Poaor, o de Medina, es el que està a continuació i que s'ha habilitat com a zona d'oci, amb espai per a pescar, bancs, arbres, torradors,.... Este últim és prou més nou i fou construït a l'època en que fou alcalde Juan José Medina; per això alguna gent major el coneix com el Poaor de Medina.

L'origen de l'activitat que li dona nom al lloc està en el primer Poaor. Era un embarcador per “poar” la sorra (arena) del fons del riu. Al llarg del temps al llit del Xúquer s'havia acumulat molta sorra (arena) que resultava de gran qualitat i era molt estimada per a la construcció. Durant molts anys es treballà en l'extracció d'aquest material del fons del riu. Una barca s'encarregava d'anar traient la sorra (arena) del fons, altres la transportaven al Poaor i d'allí a la seua comercialització. Aplega un moment que s'esgotà el material, l'empresa va tancar i el lloc quedà abandonat. Fins la pantanada de 1982 encara es podia vorer allí alguna de les estructures de les maquinaries utilitzades i alguns restes de barques. No he localitzat fotos del treball però si unes poques d'un grup de gent que utilitzà el lloc i les barques per passar un dia divertit i fer-se fotos. Ara les vegem.
Abandonat el Poaor el lloc quedava com a lloc de diversió dels xavals, lloc de pesca i... alguna que altra diversió. Recorde haver anat a pescar amb mon pare, sobretot una gambeta molt menuda que hi havia al riu i que fregideta era molt bona.
Algunes de les persones a qui els sone El Poaor igual el relacionen més amb la nit i la Discoteca Moby Dyc, situada a l'actual carrer Dr. Fleming cantonada amb Esparteria. Cap comentari al respecte; cadascú pense el que vullga.
He deixat per a final una possibilitat de l'enquesta. Alguna gent al preguntar-li per El Poaor dirà enseguida: Clar un revista que es publicava al poble. I altres pensaran al llegir-ho ¿el que?. I tindran tota la raó al recordar la revista; en un altre moment hi parlarem al blog. ara sols comentar que la revista i el lloc conegut com El Poaor tenen relació, una certa relació; però com a les pel·lícules... d'això parlarem en un altre capítol.

LES FOTOS

Fa algun temps unes persones es trobaren en una casa una caixa plena de fotos que no sabien qui eren ni que fer amb elles així que me les varen donar. De tant en tant feia una ullada al muntó i vaig trobar estes quatre fotos. Les fotos 1, 2 i 3 corresponen al mateix grup de gent que sembla que feren una volta amb una de les barques. A la nº 1 estan tots tirant damunt el muntó de sorra (arena) del Poaor; a la foto 2 dalt la barca tots contents per l'excursió i a la tercera al mig del riu en ple passeig. Realment passejar el Xúquer a la nostra deu ser una meravella. La foto num 4 mostra un grup de xiques dalt d'una de les barques encara carregada de sorra; al fons una altra de les barques

Poaor nº 1
Poaor  nº 2
Poaor nº 3
Poaor nº 4

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada