divendres, 12 d’abril del 2013

LES CASES A POLINYÀ L'ANY 1646.


La història és com un puzle que hem d’anar construint peça a peça. Fem ús de la memòria, dels testimonis, dels vestigis que ens queden del passat i sobretot de documents. De vegades ens dona per a reconstruir uns fets, altres per completar una informació i sovint, en principi, com a curiositat.

Fa temps que tinc localitzat un document que en principi diu poca cosa: que a Polinyà l’any 1646 hi havia 52 cases. Així, aïllat, és una dada poc significativa. Haurem d’anar completant-la amb l’evolució de les cases. El document està signat per Jaume Llopis, notari públic de la Vila i honor de Corbera. Però hi ha una informació que, tot i ser fonamental per al nostre passat sí resulta curiosa i anecdòtica. I, ¿perquè no cobrir o despertar la curiositat? El sr. notari fa un llistat de les 52 cases del poble nomenant-les pel seu titolar o cap de casa. Així, al llegir el document, podeu anar fent una ullada als cognoms que hi havia aquell any passejant pel nostre poble.

El document, copiat textualment diu així:

“Polinyà. Index e repertori del número de les cases del lloc de Polinya dins dels llochs de la vila y honor de Corbera fet per los Justicia i Jurats de la dita Vila.
Als electes dels tres estaments del Regne de Valencia certifique yo, Jaume Llopis, notari public que los dits justicia i jurats han fet lo index e repertori del numero de les cases del lloc de Polinya, que es tenor del següent:



Vicent Rubio, Gaspar Santamaria, Josep Rubio, Miquel Garcia, Joaquin Manyes, Simó Banquet, Miquel Pastor, Josep Rubio menor, Alonso Martínez, Joan Renuera, Vicent Girbés, Viuda de Pere Martí, Pedro Miranda, Paula Robio viuda, Joan Martí, Gregori Santamaria, Jaume Santamaria
Viuda de Joan Cotejo, Batiste Rubio, Batiste Gibert menor, Francesc Nadal, Lluis Nadal, Francesc Adsuar,Viuda de Francesc Prats. Nofre Navarro. Miquel Gil. Viuda na Banqueta. Batiste Banquet. Vicent Llinares. Francesc Bas. Viuda Na Puig. Pere Rubio, Vicent Garcia. Miquel Sans. Nicolau Banquet. Francesc Robio. Bertomeu Pastor. Viuda Na Marrades. Tomas Nadal. Diego Garcia. Agosti Garcia, Esteve Nadal. Pau Garrigues. Mosen Andreu Garrigues, vicari. Vicent Burguera. Batiste Gibert major. Francesc Ferrer. Lluis Garrigues. Viuda de Bert Prats. Antoni de Soria. Antonio Gil. Tomas Marti



52 cases
E perque dites cases de propia ma escrites que tenene en si cinquantados cases, fe sia donada, yo dit Jaume Llopis, per a autoritats Real Notari publich, asi pose mon signe.
Entregada a 14 de novembre de 1646”

Igual heu vist reconegut el vostre cognom; tal volta no. Podeu pensar que ahí teniu un avantpassat però realment és molt complexe afirmar-ho; però sempre pot quedar be allò de .... el meu cognom ja estava al poble. Jo no puc dir-ho; el meu cognom, Gay, no apareix a Polinyà fins al segle XVIII.

L’objectiu del document seria per a cobrament d’impostos així que podem considerar el document com un padró d’impostos.

De moment deixe a la vostra imaginació construir el poble amb 52 cases: quines? en quins carrers?.

Eduard J. Gay

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada