dimarts, 29 de gener del 2013

LUIS GINER I BRIA. ORGANISTA.


Estic segur a la majoria el nom ni tan sols vos sona; tot i que vos diga que va ser un important organista a la catedral de Ceuta. Ara vos conte; però les històries millor senceres i pel principi.

En aplegar un dia a l’Arxiu de Polinyà, concretament el 28 d’agost de 2003, tenia un fax provinent de Ceuta a nom de Jose Antonio Gutiérrez Álvarez qui, després de presentar-se m’explicà que estava investigant sobre la música a la Santa Iglesia Catedral de Ceuta i li havia aparegut un organista de la catedral que era “natural del Lugar de Polina, Reyno de Valenzia”. Hem demanava si podia comprovar-li la informació d’alguna forma amb acte de bateix o documentació semblant. El nostre personatge apareixia a la Catedral en 1764.

Amb l’ajuda de Carlos Fuentes i el permís del rector D. Evaristo Cañada ens posarem a buscar al llibres de naixement de la parròquia i tinguérem sort. Al volum corresponent als anys 1726-1772, foli 5ª hi havia un acta que literalment deia: “En veinte de octubre de mil sietecientos treinta y dos yo el Dr Juan Btta Larguilla Vicº Ptvo de Poliña bautizè segun ritu de la Sta Igla un hijo de Vicent Giner y de María Bria de Moncada Pl de Poliña coniuges. Pusieronle por nombre Luís Vicente Antonio Ventura. Fueron padrinos Josef Giner y Antonia March habitadores tambien de Moncada. Nazio dho dia, mes y año. “

Les dades de l’acta quadràvem amb les que tenia Jose Antonio a Ceuta. Teníem l’acta de naixement. No poguérem trobar el matrimoni del pares però si del padrí Josep Giner era oncle de l’organista per partida doble: era germà de son pare i estava casat amb la germana de sa mare, Margarita. Josep era de Bèlgida, cosa que ens fa pensar que igual el germà Vicent (pare de l’organista) igual es va casar allí.
Varem enviar el que havíem trobat a José Antonio Gutiérrez. Era un gra d’arena a la seua investigació però posava origen al personatge.
Comentar-vos que Moncada era un poblat situat dins el terme de Polinyà (en aquell moment pertanyent a la Baronia de Corbera) que estava aproximadament als voltants del que hui és el pont d’Algemesí i del que no tenim cap vestigi actualment.
Però qui era Luís Giner i Bria? Transcric la Biografia que Jose Antonio Gutierrez Álvarez hem va enviar en juliol de 2010:
“Luis Giner nació en Polinyà de Xuquer, localidad cercana a Valencia, según consta en su acta de bautismo fechada el 20 de octubre de 1732. Sus padres fueron D. Vicente Giner y Dª. María Bría de Moncada (Moncada era un pueblo que formaba parte de Polinyà, hoy ya desaparecido). No sabemos por ahora cuándo y cómo llegó a Ceuta, pero ya en 1764 aparece como organista en los libros de apuntación de la Catedral. Tampoco conocemos su formación, aunque es bien conocido que en el siglo XVIII hubo una famosa escuela de organistas valencianos. Hemos realizado búsquedas en publicaciones con fondos de los centros musicales más importantes de Valencia en esa época sin encontrar vestigios de su paso por alguna. Esto es una importante línea de investigación pero que  sin duda requiere más estudio.
En 1765, además de organista, obtiene los cargos de capellán de coro y salmista, compartiendo este último puesto con José Galea desde 1770. No conocemos aún si entre sus funciones estaban las de componer música, pero como ya sabemos, conservamos 9 de sus obras en el cantoral Nº 19 de la Catedral, compuestas alrededor de 1774. En esta fecha la música estaba dirigida por el maestro de capilla Manuel Mathías Fernández y estaba formada por: dos organistas, Luis Giner y Joaquín Marcelo, un bajonista, José Marcelo y dos músicos de voz, el contralto Félix de Llamas y Ribera y José Gale. Un año después ya contarían también con un violinista, Francisco Javier Fernándes.
Este es el contexto en el que Luis Giner compone su obra y trabaja hasta su muerte, acontecida en Ceuta el 11 de Agosto de 1780, siendo «organista mayor» de la Catedral.”

José Antonio Gutiérrez es actualment docent i investigador en el Departament de Musicologia de la Facultat de Geografia e Historia de la Universitat Complutense de Madrid. Ha publicat diverses obres però pel que ens interessa destacar un article a “Cuadernos del Archivo Central de Ceuta” : “Archivo de música de la catedral de Ceuta: estuios y catalogación”, del que tenim un exemplar a la Biblioteca de Polinyà. També l’entrada al “Diccionario de la música de Valencia, vol. 1” publicat per SGAE l’any 2006.

Les imatges que acompanyen aquest article son fotos del catàleg musical de la Catedral de Ceuta facilitades per Jose Antonio. Moltes gracies des d’ací per transmetre’ns tota la informació.

1 comentari: