dijous, 31 de gener del 2013

RETALL DE PRENSA: L'EXPLOSIÓ DE LA FÀBRICA


El dia 11 de setembre de 1929 a Polinyà de Xúquer va explotar la Fàbrica de Conserves. Sobre el tema vaig estar fent un treball d'investigació que l'Ajuntament de Polinyà va publicar en format revista l'11 de setembre de l'any 2009. La Revista podeu demanar exemplars a la Biblioteca, que encara en queda algun, o vorer-la a Internet. El motiu d'aquest article al bloc es cobrir un espai en blanc que s'havia quedat a la revista.

A la pàgina 10 hi ha un article amb el títol “Fins on arribà la noticia”. Parla de la carta dirigida des d'Uruguai per Juan Herrero Conva a un amic que vivia a Polinyà, Manuel Rubio Vanaclocha. La carta porta data de 16 de setembre de 1929 i pregunta sobre el tema de l'explosió de la Fàbrica del dia 11 d'eixe més; havia llegit la noticia a la premsa del seu país. No disposava del retall de premsa i no podia comentar-lo, com faig amb altres articles a la mateixa pàgina.

Una persona de Polinyà, tot i que no viu al poble, en llegir la revista es posà en marxa. Contactà amb uns amics d'Uruguai i va demanar el favor que localitzaren el retall de premsa. Feren les gestions pertinents, demanaren la copia de l'article una vegada localitzat i el 25 de febrer Maria Vicenta Nadal, la persona que havia fet la gestió, en feia aplegar la fulla del diari. Vull fer públic el meu agraïment a Mª Vicenta i també als amics d'Uruguai, Gustavo i Gabriela.

No lleva, ni canvia, ni posa res; no ofereix informació complementaria però a mi hem va fer molta il·lusió. Era com tindre completa una col·lecció de cromos. Ara que tinc el bloc pense que és una oportunitat de compartir el trosset de diari i fer públic l'agraïment.
El diari en qüestió es el Diario de la Plata que publicà el dissabte 14 de setembre de 1929, a la pàgina 7 la següent noticia:

“46 VICTIMA CAUSÓ EL DESASTRE DE POLIÑA DE JUCAR.- Valencia, 13. El número total de víctimas causadas por la explosión de Poliña de Jucar se eleva a 46. Entre ellas figura un muerto y nueve heridos graves.
La causa de la explosión, según los técnicos, fue un descuido del maquinista al haber dejado secar la caldera.
Las pérdidas causadas suman cerca de medio millon de pesetas.
La Explosión provocó el derrumbe de paredes de la fábrica de conservas donde se produjo, así como algunas casas vecinas.
A l'any 1929 tres dies després dels fets a Uruguai es fan ressò de la noticia que tan greus conseqüències va tindre per a Polinyà. Tal volta altres diaris d'altres llocs també parlaren dels fets; però no ho sabem. De moment l'àlbum de cromos aquest està complet. ¿O caldria dir quasi complet? Realment sempre pot aparéixer alguna coseta; en eixa cas vos ho faré saber.

Eduard J. Gay

P.D. : Vos adjunte quatre fotos de com va quedar la fàbrica per a qui no les conega. Estan a la revista. La qualitat és la que és perquè son fotografies fetes a les que hi ha als exemplars de premsa de l'època. Al final de tot una etiqueta de l'Arxiu particular d'un bon amic, al qui done gràcies per totes les seues col·laboracions.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada